2016. július 27., szerda

10 kiváló tipp, hogy a nyaralás alatt elkerüljenek a betörők

Itt a nyár, itt az idő, hogy magunk mögött hagyjuk a négy falat és nekivágjunk a nagyvilágnak, de vajon biztonságban lesz a lakásunk és benne az értékeink amíg távol vagyunk?


A legdurvább az amikor az ismerőseim egymás után osztják meg a Facebookon, hogy éppen merre járnak, hol nyaralnak. Legszívesebben hozzáírnám, hogy “Király, most üres a kégli” – de nem teszem, mert ha mégis történik valami baj, akkor rögtön engem vennének elsőként elő.


Elég nagy felelőtlenségnek tartom. Hiába van a legjobb biztonsági zárral és riasztóval felszerelve a lakás, 100%-os védelmet nem nyújt semmi. Miért kell világgá kürtölni, hogy üres a lakás, most lehet menni betörni?


Nyaralni viszont menni kell, nincs mese, nem csaphatjuk a hónunk alá az egész házat. Pedig legszívesebben ezt tennénk.


10 kiváló tipp, hogy a nyaralás alatt elkerüljenek a betörők


Vagy legalább is csökkentsük ezekkel a tippekkel az esélyét a betörésnek és nehezítsük meg a betörő dolgát amennyire csak tudjuk.


1. Költöztesd be a nagyit a házba!


Kis szerencsével még a nagytakarítást is elvégzi helyettünk. Persze akkor az Ő lakása marad üresen. Nézzünk körül az ismeretségi körünkben, hátha akad egy fiatal pár akinek nincs saját lakása és szívesen lakna nálunk abban a néhány napban, jobb esetben egy-két hétben amíg mi távol vagyunk.


2. Ne húzd le teljesen a redőnyöket!


Csak annyira szoktam lehúzni, hogy ne lássanak be, de a fény kiszűrődjön bentről. A nappaliban égve hagyok egy kis olvasólámpát. Energiatakarékos, ledes izzóval nem sokat fogyaszt, nem melegszik éghet egész héten. Nappal nem látszik semmi, ám éjszakára kiszűrődik egy halvány fény ami azt sejteti, hogy van otthon valaki. Nem egy tuti biztonsági berendezés, de hatásos. Ha nem akarod, hogy egész nap égjen, akkor tegyél rá egy időzítő konnektort. A barkácsáruházakban lehet kapni, nincs kétezer forint és évekig használhatod.


3. Üríttesd a postaládát!


Kérd meg a szomszédot, hogy naponta ürítse a postaládád. Olyanról is hallottam, hogy fűszálat dugtak az ajtózárba, a kulcslyukba és napokon keresztül figyelték, hogy benne van-e. Ha benne volt, az azt jelentette, hogy nincs otthon senki.


4. Ne verd nagydobra, hogy elutazol!


Nem kell mindenkinek elújságolni, hogy nyaralni indulsz. A nyaralós képeid és az élményeid is ráérsz megosztani a Facebook-on, miután hazajöttél. Nyaralás idejére kapcsold ki a telefonod, vagy csak annyira kapcsold be, amíg fényképezel vele.


5. Ne hagyj elöl értéket.


A legjobb, ha be van riasztózva a ház, sőt még jobb, ha be is van kötve a távfelügyelethez. Betörés esetén percek alatt kiérnek a biztonsági őrök és fülön csípik, de minimum elzavarják a betörőt. Így annak csak arra lesz ideje, hogy felkapja amit elöl hagytál. Készpénzt, ékszert, értékes dísztárgyat ne hagyj kint az asztalon, dugd be a szekrénybe! Ha megszólal a riasztó, nem lesz ideje a szekrényekben kotorászni a betörőnek. Amit meglát azt felkapja és rohan vele.


6. Riasztó a riasztórendszer akkor is, ha nincs.


Nem mindenkinek van beriasztózva, berácsozva, bekamerázva a háza. Az amatőr versenyzők viszont nem biztos, hogy el tudják dönteni, hogy van-e riasztó rendszer, vagy nincs, ha kívülről úgy van felszerelve a ház, mintha lenne. Felcsavarozod a szirénát, a kamerát a ház oldalára és kiragasztod a matricát, miszerint örző-védő szolgálat által védett terület, akkor kisebb az esélyed, hogy betörnek. Inkább olyan lakáshoz mennek, ahol nincs rizikó.


7. Szereltess fel biztonsági zárat, vagy hevederzárat.


Főleg a lakótelepen, vagy bérházakban, ahol nem lehet kívülről bemászni az ablakon. Az egyetlen behatolási pont a bejárati ajtó. A legjobb egy több ponton záródó péncélajtó, de a hagyományos faajtót is meg tudod erősíteni néhány ezer forintból. Egy jó minőségű hevederzár képes ellenállni az ajtó berúgásának, vagy felfeszítésének. Sokáig nem lehet hangosan dörömbölni az ajtón, mert előbb-utóbb feltűnik a szomszédoknak.


8. Szereltess be biztonsági zárat.


A zárszerelő mestereinktől tudjuk, hogy nincs olyan zár amit ne lehetne kinyitni, csak nem mindegy, hogy mennyi ideig tart. Egy betörő sem szeret hosszan szuttyogni egy zárral, mert minden másodperccel nő a lebukásának az esélye.

Szereltess fel olyan zárat ami ellenáll az ütéseknek, a savnak, amit nem lehet szétverni, vagy egy álkulccsal, kinyitni. Gondolj azokra a videókra ahol két gémkapoccsal nyitják ki a a lakatot. Egy komolyabb biztonsági zár is csak egyszeri beruházás, de megéri, ha arra gondolsz, hogy mennyi értéked van a lakásban.


door-lock-imp


9. Beszélgess a szomszédokkal.


Persze csak, ha jó a viszonyod velük. A szomszéd is kikotyoghatja valakinek akinek nem kéne, hogy elutaztok, de azért biztosabb, ha tud róla. Ha zajt hall, mozgást lát lehet, hogy felébred benne a gyanú és értesíti a rendőrséget, mert tudja, hogy nem vagytok otthon.


10. Pakolj el az udvarról!


Ne könnyítsd meg a betörő dolgát azzal, hogy kint felejted a létrát, vagy a kisbaltát az udvaron. Kivételesen a lábrörlő alól is tedd el a kulcsot!


Ha nem vagy biztos benne, hogy a meglévő zár megfelelően meg tudja védeni az értékeid, ha szeretnél hevederzárat feltetetni, vagy zárszerkezetet cseréltetni, akkor hívd a NonStopMester ügyeletünk!

Zárszerelőnk házhoz megy és felszereli, kicseréli a zárat kívánságod szerint.




Az eredeti cikket képekkel, videókkal itt találod:
Mester Magazin: 10 kiváló tipp, hogy a nyaralás alatt elkerüljenek a betörők

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése