Nagy barátunk, ugyanakkor nagy ellenségünk is a vöröshagyma. Nem ismerek ellenfelét könnyrefakasztás terén. De van pár módszerem ellenszerként!
Abban mindannyian egyetértünk, hogy szinte nincs főzés vöröshagyma nélkül. S persze egészség szempontjából sem elvetendő, Paracelsus szavaival élve “A hagyma olyan értékes, mint egy egész patika.” Számos előnye mellett két nagy hátránya is van viszont: szeletelése közben keményen könnyezünk tőle, s mintha hirtelen elkaptuk volna a náthát, az orrunk is rendesen folyni kezd. A másik kellemetlenség a kezünkről nehezen elillanó erős szag. De ez utóbbi még elviselhetőbb, mint a nemkívánt “sírás”.
Miért is könnyezzük meg a hagymapucolást, illetve felaprítást?
A könnyezést a hagymavágás közben felszabaduló Propántial-s- vegyület okozza, amely előbb az orron át a nyálkahártyát irritálja, s ennek kísérője lesz a könnyezés. De nem is igazán erre vagyunk mi kíváncsiak. Jobban izgat bennünket, hogy van -e a kellemetlenség ellen valami tuti módszer.
Praktikák könnyezés ellen:
nagyon érdekelt a dolog ezért utánajártam és ki is próbáltam néhány jónak tűnő tanácsot. Persze ki erre esküdött, ki arra. Találkoztam bizarr ötletekkel is, ezeket csak a vicc kedvéért osztom meg veletek. Reménykedem benne, hogy ezeket a trükköket az ötletszerzők is humornak szánták:
- Rágózzunk hagymaszeletelés közben! Ez a szagot elnyomja talán fogyasztás után, de hogy a könnyektől nem véd meg az biztos!
- Bukósisakban szeleteljünk. Nem tudom ez mennyire hasznos, de talán akkor meg azért sírnánk, mert nem látunk benne jól és elvágjuk az ujjainkat.
- Vegyünk fel napszemüveget! Na és mit húzzunk az orrunkra?
- Tartsunk vizet a szánkban! Ami majd az orrunkon jön ki, ha fulladozni kezdünk?
- Viseljünk búvárszemüveget! Nem is tudom. Jelezze valaki, ha kipróbálta!
- Amíg szeleteled a hagymát csak a szádon vegyél levegőt! Gondoljátok el, mire egy kiadós lecsó elkészül…
- Be kell előtte rúgni, utána szeletelni! Hát ja, utána már főzni sem kell.
Na de komolyabbra fordítva a szót azért vannak itt használható technikák is. Ezek hellyel közel valóban segítenek is:
- Szeletelés előtt tegyük egy időre a hűtőbe a hagymát!
- A megtisztított, kettévágott hagymákat tegyük hideg vízbe, s aztán szeleteljük!
- Egy tálban hideg víz alatt még jobb aprítani!
- Már megtisztítás előtt áztassák be a hagymát forróvízbe, ettől megváltozik a textúrája!
S ha már témánál vagyok a szagról sem feledkezem meg: ajánlják a művelethez a gumikesztyű használatát, de szerintem ez nem kényelmes, balesetveszélyes. Viszont kitűnő szagtalanítónak bizonyul, ha petrezselyemzölddel, vagy kifacsart citromlével dörzsölitek át a kezeteket!
Ne feledkezzetek meg arról sem, hogy a kukába szimplán kidobott hagymahéj is óriási bűzt tud árasztani az egész lakásban. Inkább csomagoljátok bele egy zacskóba, aminek alaposan bekötitek a száját! Persze az a legjobb, ha mielőbb végleg megszabadultok tőle! Ugye mennyi galibát képes okozni pillanatok alatt ez a kis bigyó?
Ha van a fentieknél tutibb tippetek, várjuk a hasznos kommenteket! Kalandorok kíméljenek!
Az eredeti cikket képekkel, videókkal itt találod:
Mester Magazin: Van hagymaszeletelés könnyek nélkül?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése