2016. július 11., hétfő

Ami eddig a műanyag palackok hasznosításából kimaradt

A KARIKA ÉS A KUPAK


Sokszor halljuk, hogy mi mindent lehet csinálni a pet palackokból, miután kiürültek. De eljön a pillanat, amikor már az összes ötletet megvalósítottuk. És a palackok csak gyűlnek… ilyenkor nyáron még gyorsabban, mint év közben. Ráadásul nemcsak otthon, ahol talán lenne (?) hely tárolni a kiürült palackokat, hanem úton-útfélen marad kiürült palack. Persze (laposra taposva) kidobjuk, de a kupak és a kupakzáró karika kis helyen elfér, és szuper dolgokra felhasználható.


Nézzünk most két ötletet a karika felhasználására.


Ezek az ötletek azoknak szólnak, akik tudnak egy kicsit horgolni. Az egyszerűbbek megvalósításához elég ismerni a láncszemsor, és a ráhajtásos pálcika horgolását. Miután belejöttünk, egyre több ötlet és technika megvalósításával próbálkozhatunk.


Mindkét ötlet megvalósításához ugyanazon anyagok és eszközök szükségesek.


  • 1 (bármilyen méretű) műanyag karika pet palackról. Ha sorjás, dörzspapírral csiszoljuk simára.

  • Maradék fonalak, ha van, zöld is legyen közöttük.

  • Horgolótű.

  • Jópofa gomb, vagy gyöngy.

  • Olló, tű, cérna.

horg01


Könyvjelző


Mérjünk meg egy átlagos könyvet, persze lehet az átlagnál kisebb, vagy nagyobb is, a lényeg, hogy a mért mennyiség a készítendő középső résszel, a hosszú láncszemsorral legyen egyenlő. Egy kicsit hosszabb középső résszel készítve akár nagyobb formátumú könyvhöz is használható.


Alul a karika rövidpálcával behorgolva.


horg02(kép: palkolap.blogspot.hu)


Kicsit vastagabb fonalat használva a karika teljesen eltűnik. Amikor körbe értünk, hurkoljuk össze az első és az utolsó szemet. Majd következik a láncszemsor, olyan hosszan, mint a legnagyobb könyv teste, melyben használjuk. Amikor ez készen van, tegyük félre.


Készítsünk színes fonalból egy kis virágot. Egy ilyet, vagy hasonlót.


horg03


(Kép: cirmi-hobbija.blogspot.hu)


Amikor készen van a virág, az előzőekben elkészített hosszú részt horgoljuk a virág közepéhez.

Utolsó lépésként (miután az összes szálat eldolgoztuk) varrjunk egy díszgombot, vagy egy gyöngyszemet a virág közepébe. ÉS KÉSZ!

Magunknak vagy ajándékba is készíthetjük. A család tagjainak különböző színű virágot horgolhatunk.


horg04


 


horg05


Sálgyűrű


Amikor már a család összes tagjának és baráti körünknek is készítettünk könyvjelzőt, és persze még mindig van egy maréknyi karikánk, gondoljunk a hűvösebb napokra, és készítsünk sálgyűrűt. Itt (is) elengedhetjük a fantáziánkat. Végtelen színösszeállítás, és sok-sok virágforma használható. Aki egy kicsit merészebb (vagy már eleve tud horgolni) készíthet rózsát is, akinek ez még nem megy, az egyszerű virágforma is szép eredményt ad.


Elkészítés:


Mindent a könyvjelzőnél leírtaknak megfelelően készítsünk azzal a különbséggel, hogy itt a karika körbehorgolása után nem kell láncszemsort készíteni, hanem közvetlenül illesszük a befejező láncszemhez a virágot. Érdemes szorosra húzni, és több hurkolással megerősíteni, hogy bírja a gyakori használatot.


Ezekből a sálgyűrűkből rengeteget készíthetünk, és a díszítéstől függően, szinte minden öltözethez viselhetjük. Aki ebből csinál egy tucatnyit, megoldotta a barátnők idei karácsonyi ajándékozását.


horg07


horg06




Az eredeti cikket képekkel, videókkal itt találod:
Mester Magazin: Ami eddig a műanyag palackok hasznosításából kimaradt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése