2016. július 17., vasárnap

Így készítsd el a mobil konyhád Mester módra

Barkácsmesterünk olyan tábori konyhát rittyentett, hogy azonnal enni és főzni támadt kedvünk. Nézd meg, hogyan készül a kemping konyhadoboz. 


Profi konyhadoboz, vagyis kempingkonyha a Barkácsmestertől


Ha kempingezni indulunk, annyira azért nem vágyunk a nomád életmódra, hogy gyüjtögetéssel szerezzük be az ennivalót. Szeretnénk a szabadban is élvezni az otthoni konyhánk komfortját. Valljuk be ez eddig nem nagyon sikerült, indulás előtt egy nagy kartondobozba dobáltuk be véletlenszerűen a konhyai eszközeinket, amit utána vagy megtaláltunk, vagy nem.

A kempingfőzőről nem is beszélve, amit egy billegő asztalon próbáltunk meg egyensúlyozni.

Ez mostantól másként lehet. Ha egy ilyen szuper konyhadobozt összeraksz, olyan lesz, mintha az otthoni konyhád sűrítetted volna össze mini verzióra.


Lássuk, hogy mire lesz szükség az elkészítéséhez:


A legfontosabb a kreativitás, az ötlet kis kézügyesség és a lelkesedés!


  • a tervnek megfelelő méretű rétegelt bútorlapra

  • 4db csuklópántra

  • 2db reteszre

  • 2db mágneszárra

  • faragasztóra

  • facsavarokra

Szükséges szerszámok:


  • csavarhúzó

  • mérszőszalag

  • ceruza

  • fúrógép

  • szúrófűrész

  • kézi fűrész

  • csiszológép

  • szemüveg

  • megfelelő hely ahol elkészítheted

1. lépés – tervezés, méretezés


Mérjük le az elhelyezni kívánt eszközeinket. A kempinfőző és a hozzá tartozó gázpalack mérete megadja, hogy mekkora dobozra is lesz szükségünk. Hagyj annyi helyet a sütő körül, hogy egy két konyhai eszközt le tudj tenni mellé, és akkora magasságot, hogy a fedelet is le tudd majd csukni amikor nem használod!


Gondold végig, hogy mennyi konyhai eszközt szeretnél feltétlenül magaddal vinni, hány embert akarsz majd kiszolgálni, mire lesz szükség az ételek elkészítéséhez. A fazekakat csak akkor tervezd bele, ha teherautóval mentek kempingezni.

Találd meg azt az optimális méretet ami még az autóba is kényelmesen elfér és mégis benne vannak a legfontosabb konyhai eszközeid. Mérd le őket és ennek megfelelően tervezd meg a polcok közti távolságot.


kempingkonyha01


2. lépés – vágás, fűrészelés


Fektesd ki a falapokat és rajzold be úgy az egyes elemeket, hogy egy lapból a lehető legtöbb anyag kijöjjön. Minél kevesebb a hulladék, annál gazdaságosabban tudsz dolgozni. Használd a szúrófűrészt. Ha van a háznál, akkor kőrfűrészt, azzal egyenesebben tudsz vágni. A vágást követően egy kis dörzspapírral húzd le a szálkákat!

A legszebb vágást és éleket akkor kapod, ha a barkácsboltban vágatod méretre a lapokat. Ott pontos méretezésű listával kell megrendelni őket.


kempingkonyha02


kempingkonyha03


3. lépés: A polcok bejelölése


A doboz külső és belső lapjain jelöld be, hogy hová fognak kerülni a polcok. Ez később, amikor összecsavarozod, nagy segítség lesz.


kempingkonyha04


4. lépés: Csavarozás, ragasztás


Csavarozd össze a levágott lapokat. Használj önmetsző facsavarokat. Ha nem ilyet használsz, akkor a csavarnak előfuratot kell készíteni. Minden illesztést ragassz össze faragsztóval a csavarozás előtt. Használd a csavarhúzó gépet.


kempingkonyha05


kempingkonyha06


5. lépés: A polcok összeállítása


A polcokat, a belső merevítőkkel a dobozon kívül állítsd össze. Győződj meg róla, hogy megfelelő volt a méretezés és a szükséges konyhai eszközök beférnek majd. Mérd le, hogy jól állítottad, jól jelölted-e be a polcok magasságát!


kempingkonyha07


6. lépés: A polcok beillesztése


Illeszd be az elkészített polcokat az előre bejelölt vonalak mentén a dobozba. Minden illesztést ragassz és csavarozz.


kempingkonyha08


7. lépés: A fedlap elkészítése


Állítsd össze a fedlapot. Rögzítsd hozzá a homlok elemet. Az illesztéseket ragaszd és csavarozd!


kempingkonyha09


8. lépés: Előlap felszerelése


Zsanérokkal rögzítsd a helyére az előlapot, majd szereld fel a többi eszközt amit terveztél – zárakat, mágneseket, fogantyúkat. Ezek elhelyezése a dobozod méreteitől függ.


kempingkonyha10


kempingkonyha11


9. lépés: Csiszolás, felületkezelés.


Ha kész vagy az összeállítással és megkötött a ragasztó, akkor nekieshetsz egy csiszológéppel. Össze tudod csiszolni a pontatlanul illeszkedő elemeket, le tudod szedni a kifolyt, de már megszilárdult ragasztót. A hibás részeket egy kis faglettel ki tudod javítani. Ha készen vagy lakkozhatod, vagy festheted.


kempingkonyha12


10. lépés: A legfontosabb


Kedvenc közösségi oldaladon tedd közzé az elkészült műremeket és indulhat a kempingezés.


Az eredeti blog készítője közzétette a pontos méretezését, amit innen letölthetsz.


Jó barkácsolást, jó kempingezést!




Az eredeti cikket képekkel, videókkal itt találod:
Mester Magazin: Így készítsd el a mobil konyhád Mester módra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése